De paradox van de arbeidsmarkt anno 2010
Is het nu makkelijk om goede mensen te vinden of juist niet? Tegenstrijdige berichten wisselen elkaar in hoog tempo af.
De paradox van de arbeidsmarkt anno 2010
Is het nu makkelijk om goede mensen te vinden of juist niet? Tegenstrijdige berichten wisselen elkaar in hoog tempo af. Twee voorbeelden:
Minder mensen stappen over naar een andere baan
De recessie zorgde ervoor dat vorig jaar minder mensen van baan veranderen. Dat is een trendbreuk. Tot 2009 kozen juist steeds meer mensen ervoor om een carrièreswitch te maken. Werknemers willen nu in eerste instantie hun baan behouden. De onzekerheid is groot. Daardoor zijn er minder mensen die zeggen: "Ik heb dit werk vijftien jaar gedaan en ik zit zo lekker in mijn vel, dat ik eens iets heel anders ga doen." Van de 6,7 miljoen mensen met werk, kozen er vorig jaar 773.000 om iets anders te gaan doen. In 2008 waren dat er nog 880.000. De trend op de lange termijn is dat juist vaker geswitcht wordt. De tijd, dat werknemers hun hele leven voor dezelfde baas werken is voorbij. In de toekomst wordt iedereen flexibeler. Mensen moeten het dan niet meer hebben van hun baas, maar van hun eigen kwaliteiten (Trouw, juni 2010).
Economie bloeit op en zorgt voor meer vacatures
Voor het eerst in lange tijd kan het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) weer mooie cijfers presenteren wat betreft de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. De Nederlandse economie is het 2e kwartaal van 2010 met 2,1% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De economische groei heeft een positieve invloed op de werkgelegenheid. Zo stonden eind juni 2010 - gecorrigeerd voor seizoensinvloeden - 115.000 vacatures open, ruim 1.000 meer dan het kwartaal ervoor.
Dus enerzijds zijn er meer werklozen dan voorheen, anderzijds is de arbeidsmobiliteit zeer gering. Wat betekent dit voor de invulling van uw vacatures? Zelf doen omdat er immers toch meer dan voldoende sollicitanten reageren op een functie? Of juist niet? Het blijkt dat functies voor hoog opgeleide professionals nog steeds lastig in te vullen zijn. Negen redenen op een rij waarom het inschakelen van een bureau in het algemeen, en Bosman & Vos in het bijzonder, juist in deze tijden voordelen heeft:
- Wij kijken kritisch wat echt nodig is, moet de functie wel worden ingevuld of is er een andere oplossing denkbaar? Wij denken kritisch met u mee....
- Wij kijken welk type mens een aanvulling is op het team en niet wie hetzelfde profiel heeft als de zittende collega's; dit heeft een scherper profiel tot gevolg.
- Het verwerken van alle reacties kost veel tijd. Honderd reacties op een HR-adviesfunctie is heel normaal. Ieder CV en bijbehorende motivatie moet worden gelezen en iedere sollicitant verdient een keurig antwoord. Wij nemen u dit werk uit handen.
- Reageren wel de juiste sollicitanten? Op dit moment zijn veel mensen op zoek naar een andere baan en tegelijk zie je dat kandidaten met specialistische functies niet in beweging komen. Wij hebben een groot bestand, kennen ook de latent zoekende kandidaten, hebben contracten met jobsites en ervaring met de inzet van social media.
- Wij hebben de kandidaat vaak in andere functies zien functioneren (werken?) en kunnen een voorspelling doen over passendheid (dit woord komt niet in Van Dale voor!) en toekomstig gedrag.
- Wij kennen onze kandidaten, die toe zijn aan een volgende stap. Zij hebben vertrouwen in ons en willen overstappen als wij hen benaderen. Wij kennen u als klant, hen als kandidaat en hebben zicht of het een goede match zal zijn.
- Alleen geschikt bevonden kandidaten dragen we voor.
- Een advies over de beste inrichting van de selectieprocedure hoort bij onze dienstverlening.
- Alleen bij een aanstelling volgt een factuur (no cure no pay).