ingrid paul
  • Het belang van Human Resources en een hartelijk tot ziens!

Het belang van Human Resources en een hartelijk tot ziens!

Wie had in februari jl. kunnen vermoeden dat we elkaar geen hand meer zouden geven bij begroeten maar dat we met een korte zwaai naar elkaar van start gaan met een gesprek of vergadering? Of dat we in grote getalen thuis werken, iets waar menig medewerker wellicht de strijd al over had opgegeven bij zijn werkgever omdat dit niet paste in de “normale” wijze van werken?

Of dat de zorgsector ineens zo ongekend in het nieuws zou komen te staan als sector waar mensen met hart en ziel betrokken zijn bij de gezondheid van anderen.
In de zorgsector zijn we al lange tijd bezig met belangrijke vraagstukken op het gebied van HR: hoe behouden we verpleegkundigen voor de zorg? Hoe trekken we nieuwe zorgprofessionals aan, hoe zorgen we dat de medewerkers gezond blijven en hoe houden we het veilig voor onze medewerkers? Uiterst belangrijke vraagstukken die aan de orde zijn om onze basisinfrastructuur in de zorg op peil te houden. Welke stijl van leidinggeven past het beste, hoe blijven managers fit for the job, en hoeveel jaar kun je als manager of directeur je werk goed doen? Wat heb je hiervoor nodig en welk perspectief ligt er om door te stromen?
In deze bijzondere periode zijn ineens ook andere HR vraagstukken van belang: hoe zorgen we voor mentale weerbaarheid van de medewerkers op de IC en op de Covid-klinieken? Hoe ga je om met ernstig zieke patiënten die ineens verslechteren en waar je als professional naast staat en ervaart dat je niets kunt doen, behalve een hand vasthouden terwijl je totaal onherkenbaar bent voor de patiënt door de beschermende kleding. Belangrijk om de juiste hulp en ondersteuning te bieden om eventuele psychische klachten van medewerkers op te vangen.

Corona heeft het HR vakgebied een enorme boost gegeven: naast de hiervoor genoemde thema’s houden we ons in de zorg op dit moment tevens bezig met vraagstukken m.b.t. personele capaciteitsplanning: hoe schaal je snel op en af? Welke andere professionals zijn inzetbaar en biedt functiedifferentiatie aanvullende mogelijkheden op capaciteit? Kortom een scala van vraagstukken op het altijd boeiende en verder ontwikkelende HR-vakgebied. 

De afgelopen jaren heb ik met enorm veel plezier gewerkt bij Bosman & Vos waarin ik vele HR-vraagstukken, organisatie-inrichtingsvraagstukken en uitdagingen op het gebied van nieuwe vormen van samenwerking heb mogen oppakken.
Eerst een jaar als associé om te ervaren of we de bijzondere klik hadden die we zo belangrijk vinden bij Bosman & Vos. En daarna bijna zes jaar als partner en mede-eigenaar.
Het is niet zomaar iets om bij Bosman & Vos te werken: dat betekent namelijk een enorme maatschappelijke gedrevenheid in huis hebben voor zowel de inhoud van ons werk en voor de meer dan boeiende sector waar wij voor werken: het sociaal domein.
Deze manier van werken betekent ook: met eindeloos veel energie het vraagstuk van de opdrachtgever adopteren, samen zoeken naar de beste manier om het op te lossen en concreet ook handen en ondersteuning bieden om “het” voor elkaar te krijgen.
Ik heb ervan genoten om samen met de collega’s en de opdrachtgevers aan alle bijzondere opdrachten te mogen werken. 

Als er dan een opdracht voorbij komt die zo dicht bij mijn hart en passie voor de zorg en HRM ligt dan kan ik niet anders dan hier volledig induiken.
Dat is dan ook gebeurd met de opdracht waarin ik nu werkzaam ben. Een opdracht die veelomvattend is, normaal gesproken al, maar zeker nu in het Coronatijdperk.
Zo veelomvattend dat ik een keuze heb moeten maken. Ik ga mij als directeur HR verbinden aan het Erasmus MC in Rotterdam voor de komende jaren.
logo Erasmus MC2
Als directeur HR laat ik mijn vrienden bij Bosman & Vos achter voor een hoger liggend doel: het verder op de kaart zetten van HRM in het eerste technische universitaire centrum van Nederland.


De opdrachtgevers waar ik voor heb mogen werken ben ik zeer erkentelijk voor het vertrouwen dat ik heb ervaren. Het waren boeiende opdrachten met spannende momenten.
Ik dank jullie hartelijk en wens jullie, alle medewerkers en je naasten veel gezondheid toe. Wellicht zien of spreken wij elkaar nog in de toekomst, ik zeg dan ook heel graag “tot ziens!”
Mijn collega’s bij Bosman & Vos zijn zeer bekwaam op de gebieden waar ik jullie heb mogen ondersteunen. Bel hen of mij gerust als er vragen zijn!

Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Teamontwikkeling bij het Friesland college werpt vruchten af

Graag licht ik in dit artikel 3 teaminterventies toe, die de teams van de School voor Zorg, Service & Welzijn van het Friesland College met name zijn bijgebleven. Ida van Marion, de directeur van deze school zegt daarover: “De teams hebben een goede structuur gekregen en ze hebben geleerd om effectief te vergaderen en besluiten te nemen, om feedback te geven zonder elkaar te willen veranderen en om bestaande interactiepatronen te doorbreken. Hierdoor zijn ze elkaar anders gaan zien en (nog) beter gaan samenwerken.”

Watze met & teken