Watze met & teken
  • Historie Bosman & Vos deel 5: Bloeitijd 2009-2014

Historie Bosman & Vos deel 5: Bloeitijd 2009-2014

De tijden dat de bomen tot in de hemel groeiden in de markt van advies en interimmanagement zijn in 2009 voorbij. Lehman Brothers gaat failliet, de huizenmarkt stagneert en binnen onderwijs, zorg en welzijn, zien we dat relatief dure interimmanagers ingeruild worden voor zzp-ers.

En toch blijft het goed gaan met ons bureau. We “leveren” weliswaar minder interimmanagers, maar daarentegen neemt de werving en selectie van bestuurders en leden van Raden van Toezicht flink toe. Mede door een druk bezocht congres wat we in die periode organiseren rond het thema Toezicht.

Ook de zelfsturende teams nemen in deze periode een vlucht. In 2007 begint Buurtzorg en Watze’s boek “Stoppen met leidinggeven” komt in hetzelfde jaar uit en is dus prachtig getimed.
Het is een inspirerende ontdekkingstocht, waar we snel bij waren. In 2011 ging Zorgaccent als één van de eerste klassieke organisaties “om”. Gerard deed daar een scan in het kader van “In voor zorg” waarbij Zorgaccent graag een beroep deed op de expertise van Buurtzorg. Op onze vraag aan Jos de Blok of hij daartoe bereid was gaf hij aan alleen nog ’s nachts tijd te hebben. Gerard boekte een hotel en maakte met de bestuurder een afspraak met Jos om half elf  in de avond. Jos schoof sportief aan en zette later twee van zijn belangrijke medewerkers in!

Verder verbreedt ons organisatieadvies zich in deze tijd tot maatschappelijke organisaties buiten de markt van zorg en welzijn, zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond en Cordaid. Het gaat veelal om brede en grote opdrachten over de te volgen strategie en de vertaling daarvan in een daarop aansluitende werkorganisatie met effectieve werkprocessen. Forse opdrachten waaraan wij steeds vaker met een team van adviseurs werken. Opdrachten waarin Hekon Pasman vaak het voortouw neemt. Ook het aantal begeleidingstrajecten van fusies ten gevolge van de schaalvergroting, neemt toe.

Het is ergens in deze bloeiperiode dat we onszelf een buitenlands uitje permitteren. We gaan een paar dagen met het hele bureau naar Frankrijk ter ere van ons 15 jarig bestaan. We hebben daar een paar heerlijke dagen met, zoals altijd, een wandelploeg en een fietsploeg. Alleen op de terugweg naar het vliegveld, bij het laatste benzinestation laten we onze gehuurde auto’s 2 minuten uit het zicht. Genoeg voor een paar criminelen om de auto te plunderen inclusief geld, pasjes en paspoorten. Op zo’n moment blijkt dat ons bureau uiteen valt in adviseurs, die gaan nadenken en doeners, zoals Diane den Tuinder, die in no time iedereen gebeld en alles geregeld had, zodat ook de adviseurs rimpelloos weer in Nederland terecht kwamen.
foto Frankrijk door watze tbv nieuwsbrief september deel 5 DSC 0744

Maar het is ook in deze periode, dat Hekon en Gerard toegroeien naar het besluit om per 1 januari 2015 terug te treden als partners van Bosman & Vos en zich wat losser, als associé, aan het bureau te verbinden. Ze twijfelen nog. Ze willen wel wat rustiger aan doen, maar ze zijn ook nog verslaafd aan hun werk en de contacten. Maar hun (levens)partners twijfelen een stuk minder en verleiden hen met verre vakanties en mooie plekjes in Frankrijk.

Hoe dan verder met Bosman & vos? Ingrid - die in de dagelijkse praktijk eigenlijk al als partner functioneert - en Watze besluiten Diane te vragen om ook partner te worden. Daarnaast zoeken ze nog enkele partners om het bureau een brede basis te geven. Hierover in het laatste deel meer. 

Gerard Bosman en Watze Hepkema

Eerder verscheen:

          

Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Het verhaal van Servanda - een terugblik via het Jaarbericht 2018-2019

Het verhaal van Servanda - een terugblik via het Jaarbericht 2018-2019. Per 1 september 2019 heeft Crista Vonkeman haar werkzaamheden als interim-directeur overgedragen.

crista