Sophie Bijloos
  • In tijden van storm oog houden voor medewerkers

In tijden van storm oog houden voor medewerkers

Wat betekent goed werkgeverschap in tijden van crisis? Kirsti Janmaat, directeur van Stichting Groene Hart Diagnostisch Centrum (GHDC), geeft hiervan een inspirerend voorbeeld.

Kirsti Janmaat art sophieTrombosezorg en diagnostiek veranderen. Nieuwe medicatie en een gewijzigd inkoopbeleid van de zorgverzekeraars hebben tot gevolg dat kleine trombosediensten moeilijk kunnen overleven en genoodzaakt zijn tot samenwerking in de regio. Voor het GHDC betekende dit dat het contract met de verzekeraar niet werd verlengd en de activiteiten en personeel overgedragen moesten worden aan twee andere trombosediensten/diagnostische centra en het ziekenhuis.

Het hechte team van GHDC moest dus ook opsplitsen. De medewerkers hadden veel vragen: hoe ziet mijn baan eruit bij de nieuwe werkgever, blijft de nieuwe trombosedienst overeind, blijft mijn functie daar bestaan als steeds meer patiënten overgaan op de nieuwe medicatie en kan ik blijven zorgen voor mijn dierbaren en mijn mantelzorgtaken blijven uitvoeren? Daarnaast maakten de medewerkers zich grote zorgen of de overdracht van hun patiënten goed geregeld zou worden?

Kirsti moest deze complete overgang in een paar maanden regelen. Ze wilde in de hectiek die dit met zich meebrengt, voorkomen dat er onvoldoende tijd en aandacht zou zijn om haar medewerkers bij dit proces goed te ondersteunen. Op advies van de HRM-afdeling van het ziekenhuis nam Kirsti contact op met Bosman & Vos en kwam zo in contact met Sophie Bijloos, partner bij Bosman & Vos. Sophie kreeg als opdracht de medewerkers te begeleiden tijdens de gesprekken met de overnamepartijen en kritisch mee te kijken met overgangsprotocollen en sociale plannen.

Sophie: “Ik bewonder dat Kirsti, terwijl ze nog zoveel moest regelen, stilstond bij de (emotionele) behoeften van medewerkers. Het was direct duidelijk dat de situatie van haar medewerkers haar aan het hart gaat en dat ze haar medewerkers het beste gunt. In een stormachtige tijd kan oprechte aandacht makkelijk naar de achtergrond verdwijnen, terwijl het juist dán van belang is om oog te houden voor de medewerkers.”

Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Wat hebben zorgbestuurders met wentelteefjes te maken?

Wat hebben zorgbestuurders met wentelteefjes te maken? Kijk 25 mei naar 'In gesprek met Sophie'

Sophie Bijloos