sophie
  • Mag je als zorgbestuurder leren van fouten?

Mag je als zorgbestuurder leren van fouten?

foutje foto met bord en aankondiging2Negen jaar geleden maakte ik een fout. Ik was net aan mijn nieuwe baan begonnen en ik had de statutaire termijn niet goed bekeken, waardoor we bij de statutenwijziging een extra ledenvergadering moesten houden. En dat als bestuurssecretaris, ik schaam me nog als ik daaraan denk (en dit vertel). Stel je voor dat je chirurg bent, oogarts of psycholoog en je maakt een fout en je patiënt overlijdt. Stel je voor dat je een zorginstelling aanstuurt en je maakt een inschattingsfout bij controle op brandveiligheid en het gaat mis. 

Ik heb mijn fout zelf ontdekt en opgebiecht. Mijn toenmalige baas reageerde positief op mijn eerlijkheid en we hebben het samen opgelost. Ik mocht ervan leren.  

Maar mag je als zorgverlener ook leren van je fouten? En als zorgmanager en zorgbestuurder? En hoe gaat de organisatie om met de emotionele gevolgen van een fout? Is er in deze tijd überhaupt wel zo iets als een goed besluit of kies je als bestuurder alleen de minst slechte optie? Mogen we ook leren van deze crisis?


Aristoteles zet in zijn deugdenethiek juist leren centraal. ‘Kwaliteit is geen daad, het is een gewoonte.’ En ‘Wat men moet leren doen, leert men door het te doen‘. Benieuwd hoe zorgbestuurders met deze vraagstukken omgaan?


Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Werving & selectie nieuws: ons vacature overzicht juni 2020

Langzaam maar zeker komt er meer ruimte. Ruimte om elkaar live te zien en te spreken. Ruimte om een volgende stap te zetten. Ruimte om een nieuwe toezichthouder te benoemen. Ruimte om de zoektocht naar een directeur-bestuurder te starten. We hebben weer op een rij gezet welke nieuwe vacatures vacant zijn, welke procedures lopen en welke functies vervuld zijn. Veel leesplezier en blijf veilig & gezond.

ingrid