• Personeelstekorten in de zorg: 3 sleutels vanuit ons webinar 8 februari

Personeelstekorten in de zorg: 3 sleutels vanuit ons webinar 8 februari

Tijdens het webinar ‘Personeelstekorten in de zorg’ deelden onze sprekers Guus Bannenberg (bestuurder van Tragel, gehandicaptenzorgorganisatie in Zeeuws-Vlaanderen), Rowan Marijnissen (IC-verpleegkundige, praktijkopleider en voorzitter V&VN-IC), Conny Nieuwenhuizen (programmamanager bij DeRotterdamsezorg)  en Wilma Jackson (o.a. manager leerhuis ETZ) hun ervaringen en best practices om de personeelstekorten terug te dringen. Ons doel was om een podium te bieden aan creatieve oplossingen uit de praktijk en de meer dan 80 deelnemers hiermee te inspireren.

In onze eerder verschenen artikelen spraken we over mogelijke oplossingen voor het arbeidsmarktvraagstuk. De sleutels om uit de ‘escaperoom’ te komen gaan over opleiden als verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur en bestuurders in de regio, het creëren van een veilig leer- en werkklimaat en het overbruggen van cultuur- en generatieverschillen. Deze drie sleutels waren de leidraad van het webinar.

De volgende best practices, voortgekomen uit een gedeelde visie van bestuurders in de regio of in een instelling, kwamen aan bod:

  • regionale werving en opleiding voor de OK in de regio Rotterdam (zie ook het nieuwsbericht op Skipr).
  • een stagemonitor verzorgd door deRotterdamsezorg, waarbij in de regio elke zorginstelling naar rato een bijdrage levert aan stageplaatsen. De opleidingsinstituten en zorginstellingen werken ook samen om voldoende begeleidingscapaciteit voor de stagiairs te creëren.
  • Spanje kampt op dit moment met grote werkloosheid onder jongeren, de zorg in Nederland heeft personeelstekorten. Bij Tragel worden er nu Spaanse verpleegkundigen ingezet, zo krijgen deze verpleegkundigen een passende arbeidsplaats en krijgt de organisatie toegewijde collega’s in het team.
  • Tragel zet ook in op een interne BBL-opleiding voor ‘jong niveau 3 talent’. Dit is mede mogelijk gemaakt door de benadering van ‘het zijn van collega’ in plaats van een ‘gewone’ stagiaire (de BOL-variant) en het starten met een (bescheiden) salaris.
  • Het ‘Zorg Innovatie Centrum’ (ZIC) in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis is een leer- werk- en innovatieplek in één in het ziekenhuis. Deze leerwerk- en innovatieplek is tot stand gekomen in samenwerking met Hogeschool Fontys. Aanvankelijk gestart voor de MBO- en HBO-V-opleiding maar inmiddels ook ontwikkeld voor de SEH-verpleegkundige in opleiding.
  • Maatwerk van jong tot oud; zoals een strippenkaart voor stagiairs met een achterstand op de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld tienermoeders) om een dag stage te missen of bij- en nascholing op maat en behoefte. De oudere generatie leert vooral op de werkplek,  goede voorbeelden hiervan zijn bedsideteaching, digitale leeromgeving, spiegelgesprekken met patiënten of cliënten en hun naasten, de jongere generatie heeft behoefte aan loopbaanpaden en bijbehorende scholing.

Uit het webinar haalden we de volgende thema’s op als aanvulling op de drie sleutels:

  • The only way up is together. Samenwerking binnen de zorginstelling van werkvloer tot Raad van Bestuur, in de regio, met andere zorginstellingen maar óók met opleidingsinstituten en andere sectoren (denk aan zij-instroom) om zo met elkaar tot de beste oplossing(en) te komen.
  • One size doesn’t fit all. Maak het mogelijk om maatwerk te leveren voor een individu of bepaalde doelgroep om in te kunnen spelen op alle behoeften.
  • Niet over ons zonder ons.

Innovaties en verbeteringen komen tot stand door naar elkaar te luisteren en de dialoog te voeren. Neem niet zo maar iets aan waarvan je denkt dat het goed is voor de ander, maar vraag door, luister en observeer. Op die manier voelt iedereen zich gezien en gehoord en creëer je met elkaar een veilige en goede leer- en werkplek voor alle medewerkers van verschillende achtergronden en generaties.

Wil je ook aan de slag in jouw regio of in jouw organisatie met dit thema? Neem gerust contact met ons op!

plaatje webinar2

 

Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Bosman & Vos ondertekent de Executive Search Code van Talent naar de Top

Diversiteit & Inclusie zijn voor ons intrinsieke waarden; met betekenis in de volle breedte.

crista