Rijnlands werken in de praktijk
In veel organisaties wordt inmiddels gewerkt met teams die in meer of mindere mate zelfstandig zijn. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn 'lager' gelegd en structuren zijn aangepast. Maar de hiërarchische, betuttelende en instrumentele interactiepatronen blijken hardnekkig te zijn. Zowel bij leidinggevenden als bij medewerkers. Hoe laat je los, terwijl je wel verantwoordelijk bent?
'Stoppen met leidinggeven' was voor mij de perfecte training: theorie gericht op eigen praktijk, veel ruimte om te oefenen en te experimenteren, zodat ik mijn eigen wijze van handelen kon doorontwikkelen. Valkuilen, maar zeker ook mijn sterke kanten krijgen aandacht. De sfeer is open en respectvol. Echt een aanrader voor wie zichzelf wil ontwikkelen als leidinggevende aan de hand van het Rijnlands model.
Annemiek Kropman - manager JGZ Kennemerland
Het Rijnlands Gedachtegoed
In deze training gaan we eerst in op wat ook wel het Rijnlandse model wordt genoemd. Een manier van organiseren en leidinggeven, die er vanuit gaat dat de professionals zelf het beste weten wat er moet gebeuren in afstemming met de betreffende cliënt, burger of leerling. Dat zij de baas zijn over hun werk en niet de managers. We kijken naar wat dat uitgangspunt in de praktijk betekent voor strategie- en beleidsontwikkeling, organisatiestructuur en besluitvorming.
Ik heb genoten van deze training. De combinatie van theorie en praktijk was erg leerzaam.
Jaap-Jan Broer, teamleider Geldloket Amersfoort
Het goede gesprek
Maar de essentie van zelfsturing zit vooral in de compleet andere interactie tussen leidinggevende en (teams van) medewerkers. Gelijkwaardig en authentiek in plaats van hiërarchisch en instrumenteel. Aansluiten en luisteren in plaats van overnemen en zenden. Maar hoe doe je dat, als je je ook eindverantwoordelijk voelt en je er wel degelijk wat van vindt?
Waar het belang van gezag, beleid, structuren en regels afneemt, wordt de kwaliteit van het gesprek met elkaar nog belangrijker. Sleutelfactoren voor het goede gesprek worden ontdekt in gesprekken met een actrice.
De training is een mooie combinatie van theorie, oefenen in de praktijk en concrete handvatten. Ik heb veel inzichten om mee verder te gaan in mijn werk en ook met mezelf. Ik kan de training dan ook aan iedereen aanraden. Hij is in elke organisatie bruikbaar.
Romy Vos, Product Owner SEPA Payments, Rabobank
Persoonlijke ontwikkeling
Daarmee komen we bij onszelf uit. Het is lastig om het goede gesprek te voeren, als we geïrriteerd, gestressed, onzeker, afstandelijk of zonder mening zijn. Als we ons overmatig of juist te weinig verantwoordelijk voelen. We zullen stil staan bij de werking van defensiemechanismen en disfunctionele emoties bij onszelf en manieren om hier beter mee om te gaan.
Het programma maakt veel los in denken en voelen en dat is een mooi maar ook uitdagend proces.
Yvonne van Balen, directeur-bestuurder van Voorschoten Voor Elkaar
Teamontwikkeling
Tenslotte staan we stil bij de manieren, waarop je de effectiviteit van teams kan vergroten. De rol van teams is belangrijker geworden in organisaties met een meer horizontale manier van sturen en van cruciaal belang voor het optimaal functioneren van medewerkers. Hoe creëer je een slagvaardig en ambitieus team met een open leerklimaat?
Doelgroep
Voor iedereen, die wil stoppen met leidinggeven.
Begeleiding
Watze Hepkema is partner bij organisatieadviesbureau Bosman & Vos. In 2007 publiceerde hij zijn boek “Stoppen met leidinggeven”. Dit boek heeft inmiddels zijn weg gevonden naar duizenden leidinggevenden en wordt nog steeds gebruikt in managementopleidingen. Hij begeleidt organisaties en traint managers in het Rijnlands werken.
Ruth Maas is bestuurder bij Zorgcentra de Betuwe en al eens gekozen tot Rijnlander van het jaar. Zij inspireert deelnemers met het delen van haar ontdekkingen, dilemma’s en enthousiasme.
Greet Vos is zelfstandig trainingsacteur en zoekt al meer dan 20 jaar samen met Watze en de deelnemers naar de kern van het oprechte en gelijkwaardige gesprek. Juist ook als een gesprek met een medewerker, een team, een collega of een leidinggevende lastig is.
Astrid Verholen is psycholoog en heeft een eigen therapiepraktijk. Indien er meer dan 7 deelnemers zijn, begeleidt zij samen met Watze de deelnemers bij het ontdekken van de werking van hun defensiemechanismen.
Praktische informatie
Het gaat om een vierdaagse training op 16 juni en 17 juni, 24 juni en 1 juli met een follow up dagdeel op 7 oktober
‘s-ochtends.
De leergroep telt minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.
Kosten: € 2.150,= vrijgesteld van BTW (inclusief de lunches).
Als je meer informatie over de training wil, kun je bellen met Watze Hepkema: 06 53 20 96 78
Overtuigd van de waarde van de training voor jou? Stuur dan vóór 15 mei 2022 een mail naar secretariaat@bosmanvos.nl, o.v.v. “training stoppen met leidinggeven”, hierna ontvang je een inschrijfformulier.