Watze met & teken
  • Training Stoppen met leidinggeven najaar 2021

Training Stoppen met leidinggeven najaar 2021

website ad training leiderschap Watzes naam alleen5
Hoe laat je los, terwijl je wel verantwoordelijk bent?

In veel organisaties wordt inmiddels gewerkt met teams die in meer of mindere mate zelfstandig zijn. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn 'lager' gelegd en structuren zijn aangepast. Maar de hiërarchische, betuttelende en instrumentele interactiepatronen blijken hardnekkig te zijn. Zowel bij leidinggevenden als bij medewerkers. Hoe laat je los, terwijl je wel verantwoordelijk bent? 

'Stoppen met leidinggeven' was voor mij de perfecte training: theorie gericht op eigen praktijk, veel ruimte om te oefenen en te experimenteren, zodat ik mijn eigen wijze van handelen kon doorontwikkelen. Valkuilen, maar zeker ook mijn sterke kanten krijgen aandacht. De sfeer is open en respectvol. Echt een aanrader voor wie zichzelf wil ontwikkelen als leidinggevende aan de hand van het Rijnlands model.
Annemiek Kropman - manager JGZ Kennemerland

Visie op zelfsturing

In deze training gaan we eerst in op de visie op zelfsturing, ook wel het Rijnlands model genoemd en ook mooi verwoord in 'Reinventing organizations' van Laloux (2016). We kijken naar wat dat in de praktijk betekent voor de strategie- en beleidsontwikkeling, de organisatiestructuur en de besluitvorming in organisaties.

Ik heb genoten van deze training. De combinatie van theorie en praktijk was erg leerzaam.
Jaap-Jan Broer, teamleider Geldloket Amersfoort

Het goede gesprek

Maar de essentie van zelfsturing zit vooral in de compleet andere interactie tussen leidinggevende en (teams van) medewerkers. Gelijkwaardig en authentiek in plaats van hiërarchisch en instrumenteel. Aansluiten en luisteren in plaats van overnemen en zenden. Maar hoe doe je dat, als je je ook eindverantwoordelijk voelt en je er wel degelijk wat van vindt?
Waar het belang van gezag, beleid, structuren en regels afneemt, wordt de kwaliteit van het gesprek met elkaar nog belangrijker. Sleutelfactoren voor het goede gesprek worden ontdekt in gesprekken met een actrice.

De training is een mooie combinatie van theorie, oefenen in de praktijk en concrete handvatten. Ik heb veel inzichten om mee verder te gaan in mijn werk en ook met mezelf. Ik kan de training dan ook aan iedereen aanraden. Hij is in elke organisatie bruikbaar.
Romy Vos, Product Owner SEPA Payments, Rabobank

Persoonlijke ontwikkeling

Daarmee komen we uiteindelijk bij onszelf uit. Het is lastig om het goede gesprek te voeren, als we geïrriteerd, gestressed, onzeker, afstandelijk of zonder mening zijn. Als we ons overmatig of juist te weinig verantwoordelijk voelen. We zullen stil staan bij de werking van defensiemechanismen en disfunctionele emoties bij onszelf en manieren om hier beter mee om te gaan.  

Teamontwikkeling

Tenslotte staan we stil bij de manieren, waarop je de effectiviteit van teams kan vergroten. De rol van teams is belangrijker geworden in organisaties met een meer horizontale manier van sturen en van cruciaal belang voor het optimaal functioneren van medewerkers. Hoe creëer je een slagvaardig en ambitieus team met een open leerklimaat?

Doelgroep

Voor iedereen, die wil stoppen met leidinggeven.

Trainer

Watze Hepkema is partner bij organisatieadviesbureau Bosman & Vos. In 2007 publiceerde hij zijn boek 'Stoppen met leidinggeven'. Dit boek heeft inmiddels zijn weg gevonden naar duizenden leidinggevenden en wordt nog steeds gebruikt in managementopleidingen. Hij begeleidt organisaties en traint managers in wat ook wel het Rijnlands denken wordt genoemd.

Praktische informatie

Het gaat om een training van 2 blokken van 2 dagen: 23 & 24 september en 7 & 8 oktober 2021 (locatie omgeving Gouda).
De leergroep telt minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. 
Kosten: € 2.000,= vrijgesteld van BTW (inclusief de lunches).
Als je meer informatie over de training wil, kun je bellen met Watze Hepkema: 06 53 20 96 78.
Overtuigd van de waarde van de training voor jou? Stuur dan een mail naar secretariaat@bosmanvos.nl, o.v.v. 'Training leiderschap'; hierna ontvang je een inschrijfformulier.
Uiterste inschrijfdatum: 8 september 2021.
De richtlijnen van de overheid inzake Corona zullen vanzelfsprekend gevolgd worden.

Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Diversiteit in de raad van toezicht Halt.

'Halt' is de landelijke organisatie die zich al veertig jaar inzet op het voorkomen –en bestraffen- van jeugdcriminaliteit. Crista Vonkeman, Adviseur bij Bosman & Vos…

crista