Een effectief team in drie dagdelen

Teams zijn het belangrijkste aangrijpingspunt voor succesvolle organisaties. In goed samenwerkende teams inspireren teamleden elkaar en stijgen teamleden boven zichzelf uit. Daar ontstaat energie.

En toch doen we vaak niet zoveel aan teamontwikkeling. We besteden veel aandacht aan individuele ontwikkeling van medewerkers en aan organisatiebeleid, maar als het gaat om teams, dan doen we alleen wat als er problemen zijn. Of we organiseren een keer een teamuitje.

Terwijl het niet moeilijk hoeft te zijn om van kabbelende teams geïnspireerde teams te maken. In een paar dagdelen kan de samenwerking verbeterd worden en krijgt het team de instrumenten om zichzelf ook in de toekomst scherp te houden.

Is jouw team een effectief team?

 • Is er veel energie en gedrevenheid in je team?
 • Zijn jullie ambitieus en vernieuwend?
 • Hebben jullie jezelf uitdagende doelen gesteld?
 • Houden jullie elkaar scherp? Kan alles gezegd worden?
 • Mag het er af en toe ook stevig aan toe gaan in jullie overleg?
 • Maar komen jullie er ook altijd samen uit? 
 • Zijn jullie slagvaardig en actiegericht?
 • Voelt iedereen zich vertrouwd en gerespecteerd?
 • Draagt iedereen zijn steentje bij, doet iedereen mee? 
 • Is iedereen competent?
 • Hebben jullie plezier in je werk en voelen jullie je vitaal?
 • Hebben jullie je werk efficiënt georganiseerd?

Succesvolle teams besteden aandacht aan hun samenwerking, zodat het team optimaal functioneert.

Een effectief team in 3 dagdelen 3d


Onze Reisgids

Speciaal voor u staat een gratis uittreksel van het boek klaar!

Vraag nu het gratis uittreksel aan

 

Afgelopen jaren hebben we met honderden uiteenlopende teams mogen werken: wijkteams, managementteams, directieteams, raadsonderzoekers, verpleegkundigen, leerkrachten, medisch specialisten, juristen, etc. Met als doel een effectief team te worden en te blijven.

Kenmerken van onze aanpak

 • Eerst analyseren we met het team wat goed gaat en wat beter kan
 • Vervolgens bepalen teams zelf waar ze aan willen werken
 • Daarbij geldt: geen omwegen, maar actiegericht en de hete hangijzers vlot op tafel
 • Het gaat om een transparante methode en praktische instrumenten, waarmee teams in de toekomst ook zelf aan de slag kunnen.

Zo maken teams al werkend en lerend een inspirerende ontdekkingstocht met elkaar: de reis van het team!

Ervaringen

Ruud van der Pol

Oogarts
Watze Hepkema van Bosman & Vos is een door de wol geverfde teambegeleider, rustig, vertrouwenwekkend en vriendelijk doch gelijk doortastend als nodig. Daarin verschilt hij van de mij bekende begeleiders, die meestal geen stelling durven nemen om de lieve vrede te bewaren. Hiermee brengt hij ook moeilijke processen tot een goed einde. Daar plukken we als vakgroep tot op de dag van vandaag de vruchten van!

Irma Harmelink, bestuurder

Elver
In de afgelopen jaren heb ik Watze regelmatig gevraagd om de bijeenkomsten te begeleiden waarin het managementteam reflecteerde op organisatieontwikkeling en het functioneren als managementteam. Dat was in de periode dat ik bestuurder was bij ZorgAccent en opnieuw ook weer als bestuurder bij Elver.
Ik vind dat Watze heel goed in staat is om te helpen om abstracte doelen om te zetten in concrete stappen en heldere afspraken over rollen en taken in het team. Heel plezierig daarbij is dat hij op een directe manier observaties inbrengt over het teamfunctioneren. Dit helpt in het leren om te verbeteren. Telkenmale kom ik zelf ook weer verrijkt met kennis en inzichten uit bijeenkomsten die Watze heeft begeleid.

Heleen Post

Clustermanager Verpleeghuiszorg
Watze heeft ons team van coördinerend verpleegkundigen en management gecoacht om zelf een team te worden en om te gaan met de dynamiek in de zorgteams. Watze heeft een werkwijze die maakt dat er snel openheid ontstaat en die helpt om op een gewone, natuurlijke manier met elkaar om te gaan. Het heeft de samenwerking en effectiviteit van ons team met sprongen vooruit geholpen.

Ina Kerkdijk

Directeur Woonzorg
Al een aantal jaren worden we als managementteam van ZorgAccent begeleid door Bosman & Vos in de persoon van Watze Hepkema. Iedere keer is het weer een cadeautje en worden we als leden scherp gehouden in het onderling samenwerken, communiceren en verbinden. Na een intensieve dag met Watze hebben we allemaal enorm veel energie en begrijpen we elkaar beter.
In Twente kennen we de uitspraak; ‘Noe he’j de proem’n in ’n drek’….,’ Met andere woorden; ‘Nu hebben we problemen…..’. Maar na een dag met de deskundige begeleiding van Watze, komen we tot de kern van het probleem en lost het zich op. TOP!

Jantiene Bredewold

Raadsonderzoeker
Watze Hepkema heeft ons in één dag stappen vooruit geholpen als team. Niet alleen hebben we een teamanalyse gemaakt, teamdoelen gesteld en daar concrete acties aan verbonden: er was ook nog ruimte om stil te staan bij methoden van feedback geven en deze daadwerkelijk uit te voeren. De trainingsdag heeft ons veel energie gegeven. Watze heeft veel kennis van teamontwikkeling en weet deze op zo’n levendige manier over te brengen, dat je aandacht niet verzwakt. Watze houdt de focus op wat goed gaat, maar kan ook gevoeliger liggende zaken op een luchtige manier aan de orde stellen. We hebben veel gelachen. Kers op de taart was voor ons het verslag van de bijeenkomst, dat we al de volgende dag ontvingen: een documentje van maar twee pagina’s, dat alles omvat wat we besproken hebben. Hier kunnen wij echt mee aan de slag!

Florence van Wijngaarden

Jeugdverpleegkundige
Met speelse, humorvolle begeleiding , serieuze theoretische onderbouwing en scherpe vragen weet Simon met ons team tot de kern te komen. We hebben inzicht gekregen in wat zich in de onderstroom afspeelt (dat wat er wel is maar niet wordt uitgesproken). Simon weet een sfeer te creëren waarbij teamleden zich veilig genoeg voelen om naar aanleiding hiervan elkaar feedback te geven. We hebben goed bruikbare handvatten gekregen die we als team in de communicatie naar elkaar verder kunnen uitwerken en gebruiken.

Marja van Snippenberg

Raadsonderzoeker
Tijdens onze teamvergadering hebben wij de 3 dagdelen teamondersteuning geëvalueerd. Wij hebben allemaal je benadering als zeer prettig, verhelderend en lekker nuchter ervaren. De sfeer is duidelijk beter en het “op eieren lopen” is weg. Wat een opluchting;-) Waarvoor onze dank groot is. Wij zijn erg blij dat wij een traject zijn aangegaan en zijn van plan er nu alles uit te halen wat kan.

M. Pepping

Directeur Bedrijfsvoering
Bosman en Vos (Watze Hepkema) heeft met het MT van Centrum Senioren bij GGZ Breburg gewerkt aan teamontwikkeling. Zowel zachte als harde kanten kwamen aan bod en dit alles heeft bijgedragen dat we effectiever vergaderen en de samenwerking sterk is verbeterd.
De Reis van het Team

Terug naar de kiosk

Vind meer informative over de andere bestemmingen van de Reis van het Team