Watze met & teken

Een effectief team in drie dagdelen

In januari 2016 is het boek “Een effectief team in drie dagdelen” verschenen van Watze Hepkema. Het boek geeft een concreet stappenplan, waar teams, coaches en leidinggevenden mee aan de slag kunnen.

Alle aspecten die van invloed zijn op het teamfunctioneren komen hierbij aan bod. Tegelijkertijd gaat het boek echt de diepte in en worden teams uitgenodigd om snel de lastige thema’s op tafel te leggen, die vaak te maken hebben met een oordeel over elkaars functioneren en het omgaan met emoties als onzekerheid, stress en ergernis. Het stappenplan leidt in drie dagdelen tot een open, eensgezind en slagvaardig team.

Op deze pagina vindt u de mogelijkheid om een boek te bestellen, om vragenlijsten te downloaden die horen bij het boek en om uw reactie op het boek te plaatsen. Ook vindt u een kort filmpje, waarin Watze Hepkema het teamontwikkelingsmodel uitlegt.

Bestel Een effectief team in drie dagdelen
Recencies
 • Margreet Noordanus, Managementboek

  7 jaren geleden |      
Reacties
 • Herman Berk

  8 jaren geleden |      

  Voorbij Belbin - een héél werkbaar boek!

  Watze Hepkema presenteert in het boek een model om te komen tot goede samenwerking in een team. Daarbij ligt er een grote nadruk op de kwaliteit van de samenwerking zelf. De collectieve ambitie, de inrichting van het team en de individuele kwaliteiten van de teamleden beschrijft hij als beïnvloedende factoren.

  Het boek, of het model, doet een klemmend beroep op de deelnemers om zich kwetsbaar op te stellen, elkaar concreet feedback te geven, ervaringen te delen, man en paard te noemen en écht de diepte in te gaan. De boodschap daarin is glashelder: als je die stap als team niet neemt, niet durft te zetten, dan haal je nooit het beste uit het team. De beoogde versterking van je team blijft dan wat marginaal. Een groot deel van het boek is dan ook gewijd aan effectieve en ineffectieve teampatronen, communicatie en defensiemechanismen.

  De hoofdstukken over collectieve ambitie, inrichting en individuele kwaliteiten zijn aanzienlijk korter. Dat is begrijpelijk, maar vooral het hoofdstuk over de inrichting van teams smaakt naar méér. Vooral ook gezien de veel ingezette ontwikkeling richting zelfsturende teams en de toenemende tendens om organisaties te verplatten. Dat thema op zich zou al een volgend boek waard zijn!

  De vele concrete voorbeelden in het boek - hoe het wel moet maar ook waar het mis gaat - maken het boek leuk en makkelijk om te lezen, zonder dat het oppervlakkig wordt. Prettig is dat Watze Hepkema niet alleen een verhelderend kader en een analyse biedt, maar vooral ook een heel concreet 'recept' geeft hoe je die samenwerking daadwerkelijk kunt verbeteren. Handig zijn de overzichtjes, checklists en zelfs het basisprogramma die in het boek zijn opgenomen. Enige, bescheiden, aandachtspunt is dat je de opbouw goed moet blijven volgen: het boek kent veel opsommingen binnen rijtjes binnen overzichten.

  'Een effectief team in drie dagdelen': het is misschien wat optimistisch gesteld, maar een prima handvat voor wie écht aan de gang wil met zijn team. En daarom ook beslist de moeite waard om te lezen - én ermee aan de gang te gaan!

 • Arnold Jongenburger, “Meer dan Medisch”

  8 jaren geleden |      

  “Bedankt voor je boekje! Ik heb het met zeer veel plezier gelezen. Het is makkelijk leesbaar en heeft een mooie toepasbaarheid. Ik heb er 14 exemplaren van gekocht om aan de deelnemers van de cursus uit te delen.”

  Arnold Jongenburger, zelfstandig adviseur en organisator van “Meer dan Medisch” een landelijk leertraject voor revalidatieartsen

 • Sandra

  8 jaren geleden |      

  Leuk, praktisch en inspirerend. Leuk omdat het niet te ingewikkeld is maar voor elk team toepasbaar. Praktisch omdat er een handzaam stappenplan in staat. Inspirerend omdat ik veel nieuwe ideeën heb opgedaan. Ook als je het model niet gaat volgen. Aanrader voor iedereen die met teams te maken heeft.

 • Vera Schoenmakers

  8 jaren geleden |      

  Leestip! In een ruk uitgelezen "Een effectief team in drie dagdelen" Praktisch & nuttig!

 • Annemarie

  8 jaren geleden |      

  Een goed praktisch toepasbaar model met niet te veel maar logische stappen die leiden tot een degelijke analyse en plan van aanpak dat niet in de la verdwijnt. Echt Watze om iets waar we als mens en management soms zo moeilijk over doen makkelijk te maken. Gewoon logisch maar kom er maar op als je klem zit in een systeem en de waan van de dag.

Plaats reactie


Deel deze pagina in uw netwerk