Bevlogen (Macro)economisch Beleidsadviseur CNV (36 uur) Utrecht

Sluitingstermijn

Organisatie

Het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) is een eigentijdse, informele organisatie en behartigt de belangen van werknemers op het gebied van werk en inkomen. Het CNV wil mensen weerbaar en wendbaar maken bij het verrichten van werk. Het CNV streeft naar een samenleving waarin mensen zoveel mogelijk gelijke kansen hebben en duurzaamheid een centraal begrip is. Het CNV levert diensten op maat, aansprekende producten en opvallende acties. Om die te bereiken voert het CNV een permanente dialoog met de leden, de samenleving en (inter)nationale organisaties op het gebied van mens en werk. Het CNV wil een herkenbare beweging zijn en blijven. Om dit te bereiken buigt een goed en gemotiveerd team van 9 beleidsadviseurs, lobbyist, bestuursadviseur en teamleider zich onder andere over de volgende vragen:  

 • Hoe ziet de arbeidsmarkt er over een paar jaar uit?
 • Hoe verhouden de actuele discussies in Den Haag of Brussel zich tot de ambities van het CNV?
 • Welke sociaaleconomische maatregelen denkt het kabinet te nemen en wat vind het CNV daarvan?
 • Hoe gaan we de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt tegen?
 • Op welke manier kan het CNV het kabinetsbeleid het best beïnvloeden?
 • Wat gaat er gebeuren met de pensioenen en hoe pakken de beoogde maatregelen uiteindelijk uit?
 • Hoe zien de koopkrachtplaatjes er uit in aanloop naar Prinsjesdag?
 • Welke afspraken met werkgevers en kabinet moeten we maken om jongeren aan het werk te krijgen? En hoe kunnen mensen hun werk gezond doen en blijven doen?

De beleidsadviseurs werken nauw samen met de communicatieadviseurs/persvoorlichters voor het bestuur en de bonden van het CNV met als doel het versterken van het maatschappelijk gezicht van het CNV en het duidelijk maken waar het CNV voor staat. Daarvoor ontwikkelen ze standpunten en vertegenwoordigen ze het CNV in de Haagse beleidscircuits bijvoorbeeld bij de Stichting van de Arbeid en de Sociaal Economische Raad. Binnen het team van beleidsadviseurs zijn aandachtsvelden verdeeld, zoals arbeidsmarkt, sociale zekerheid, juridische vraagstukken, financieel/economisch beleid en pensioenen.
Het CNV zoekt een sterke (macro)economisch beleidsadviseur met relevante (meerjarige) werkervaring. We zoeken een adviseur die inzetbaar zijn in de volle breedte van het werkveld, maar met daarbinnen een focus op (macro)economische-, financiële- en fiscale onderwerpen. Heb jij ervaring met en interesse in het ontwikkelen van en adviseren over economische- en arbeidsvraagstukken? Lees dan verder.

De Functie

Als beleidsadviseur van de vakcentrale kijk je met een nieuwsgierige blik naar de plannen van de overheid en ontwikkelingen in het veld. Je volgt het beleid van de overheid en werkgevers op de voet ten aanzien van de brede portefeuille werk en inkomen. Je bent een generalist met een grote interesse voor onderwerpen als economie, inkomensvraagstukken, belastingen, sociale zekerheid, werkgelegenheid, pensioen, (flexibel) werk, duurzaamheid en de wet- en regelgeving die hier mee te maken heeft.

Je stelt je proactief op ten aanzien van de kabinetsvoorstellen en bent in staat om het opgestelde beleid te interpreteren en te vertalen naar gevolgen voor werknemers. Je bedenkt alternatieven, onderbouwt ze met argumenten en adviseert het bestuur hierover. Je ontwikkelt CNV standpunten en vertegenwoordigt het CNV in de Haagse beleidscircuits. Voor een stevige onderhandeling draai je je hand niet om. Je bent alert op profileringskansen voor het CNV en voorziet je collega's van communicatie/persvoorlichting van relevante standpunten en informatie. Je adviseert het bestuur en de bonden over de consequenties ten aanzien van het geheel van maatregelen voortvloeiend uit het regeerakkoord en tussentijdse wijzigingen daarop. Je vertegenwoordigt de vakcentrale in bijvoorbeeld de SER en de Stichting van de Arbeid. Uiteraard heb je contacten met andere werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties, ambtenaren.

Op basis van je voorwerk, door je kennis, het genereren van ideeën met direct betrokkenen, analyseren van (beleids)documenten en het ontwikkelen van beleidsvisies stel je beleidsnotities op. Uiteraard houd je continu contact met je leidinggevende, je collega’s en de verantwoordelijk bestuurder en stem je af over dossiers en de urgentie ervan.

Kortom je hebt er zichtbaar plezier in om te acteren in de polder als gezicht van het CNV.

Het Profiel

 • Je hebt passie voor onderwerpen op het gebied van economie, belastingen, arbeid en inkomen.
 • Je hebt een relevante academische opleiding (bij voorkeur economisch) en/of meerdere jaren relevante werkervaring, bij voorkeur opgedaan in een politiek/bestuurlijke omgeving.
 • Je hebt actuele kennis van trends en ontwikkelingen ten aanzien van werk en de arbeidsmarkt en kan de gevolgen op sociaal-economisch gebied van deze ontwikkelingen beoordelen en omzetten in beleidsvoorstellen.
 • Je bent analytisch sterk en houdt ervan constant te schakelen tussen het grotere perspectief en het naadje van de kous.
 • Je beschikt over zeer goede schriftelijke– en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden.
 • Je bent in staat om signalen zodanig om te zetten in beleidsvoorstellen dat het kansen biedt voor het CNV om zich stevig te profileren.
 • Je hebt het vermogen om snel te schakelen op een breed scala van onderwerpen.
 • Je hebt een open, collegiale, deskundige en persoonlijk betrokken stijl van werken. In deze politiek/bestuurlijke omgeving moet je proactief zijn en met een open instelling en politiek inzicht adviseren.
 • Je presenteert je standpunt op heldere wijze en met overtuigingskracht.
 • Je bent flexibel en staat stevig in je schoenen.
 • Je hebt plezier in het spel dat gespeeld wordt en bent in staat om te relativeren, waardoor je de uitdaging blijft zien, ook als het proces wat moeizamer verloopt.
 • Je bent energiek, in staat zelfstandig te werken en zeker ook gericht op samenwerking.
 • Je bent gemotiveerd om vanuit een christelijk-sociale maatschappijvisie een actuele invulling te geven aan deze functie, dan wel bereid je deze visie eigen te maken.

Aanbod en procedure

De inschaling vindt plaats op basis van kennis en ervaring en bedraagt maximaal € 5434,22 bruto per maand in de functionele schaal op basis van 36 uur. CNV Vakcentrale kent een eindejaarstoelage van 8,33%.

In eerste instantie wordt een jaarcontract aangeboden. Dit wordt bij goed functioneren omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. De standplaats is Utrecht. Daarnaast ben je geregeld in Den Haag voor overleg.

Spreekt de functie je aan dan kun je tot en met 28 november 2018 op de functie reageren via onze website www.bosmanvos.nl/vacatures. Graag je reactie en cv in Word bestanden.

De intakegesprekken worden gevoerd bij Bosman & Vos in Rijswijk.

De selectie- en adviesgesprekken vinden plaats in de periode 10 december tot en met 18 december 2018 bij het CNV in Utrecht. Een assessment kan deel uitmaken van de procedure. Het doel is om de gehele procedure voor 1 januari 2019 af te ronden. Een referentencheck maakt onderdeel uit van de procedure.


Deel deze pagina in uw netwerk