Directeur (Fulltime) Utrecht
Organisatie
MEE wil graag in heel Nederland de expert en cliëntondersteuner zijn en blijven voor mensen met een beperking, zodat iedereen volwaardig kan meedoen. De decentralisatie van de cliëntondersteuning en de transformaties in de langdurige zorg, arbeidsparticipatie en het sociaal domein vragen om een andere dienstverlening en inrichting van de branchevereniging MEE Nederland. Daarom gaat MEE Nederland per 1 januari 2016 verder als MEE NL, een coöperatieve vereniging van de MEE-organisaties. Daarmee wordt de landelijke beschikbaarheid van de onafhankelijke en levensbrede cliëntondersteuning van MEE gegarandeerd.
Meedoen mogelijk maken. Dat is het streven van MEE NL en de 20 regionale MEE-organisaties. Voor veel mensen met een beperking is het moeilijk om hun leven zo te organiseren dat meedoen voor hen mogelijk is. Mensen met een beperking hebben soms een steuntje in de rug nodig om zich zelfstandig te kunnen redden. Om die ondersteuning vraaggericht en slagvaardig overal in Nederland te kunnen bieden, vinden de MEE-organisaties dat zij er samen een taak in hebben. Als collectief van MEE-organisaties bevordert MEE NL de zelfredzaamheid, inclusie en participatie van mensen met een beperking.
- Arbeidsparticipatie en activering in het kader van de Participatiewet.
- WLZ cliënt ondersteuning
- Sport en beweging
- Professionals en teams trainen op versterking van eigen regie en sociaal netwerk.
- Training en advies op het gebied van het erkennen, herkennen en leren omgaan van bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking.
- Interim- en adviesopdrachten om inclusiviteit van organisaties en beleid op te voeren.
- MEE-organisaties toerusten om professioneel op MEE NL-contracten te kunnen leveren.
De omzetting van MEE Nederland in de coöperatieve vereniging MEE NL zorgt voor continuïteit van bestaande opdrachten en samenwerkingsrelaties, ook onderling tussen MEE-organisaties. Door MEE NL landelijk verworven opdrachten worden in uitvoering genomen door de regionale MEE-organisaties en hun succesvolle initiatieven kunnen via MEE NL naar het landelijke niveau worden opgeschaald.
De expertise, het netwerk, de mensen en middelen van MEE Nederland vormen het 'startkapitaal'. Deze coöperatie gaat werken met een compacte uitvoeringsorganisatie in de vorm van een klein kern startup-team. Dat team ontwikkelt, is actief en biedt expertise op marktontwikkeling, acquisitie van nieuwe opdrachten, productontwikkeling, opstellen van offertes, contractering, ondersteuning en coördinatie op eenduidige lokale uitvoering en het oppikken van lokale innovaties. Vanuit deze kernfunctie van MEE NL worden met de netwerkpartners nieuwe diensten en markten ontwikkeld en lokale ontwikkelingen gestimuleerd.
De geprognotiseerde omzet 2016 van MEE NL uit op landelijk niveau gesloten contracten voor haar leden staat nu al op € 13,5 miljoen.
MEE NL kent drie fasen om uit te groeien tot een succesvolle en innovatieve non-profit onderneming:
- 2015 - 2016: start-up, omzet realiseren en markt maken op bestaande dienstverlening;
- 2017 - 2018: doorgroeien naar een breder dienstenpakket;
- 2019 - 2020: uitgroei naar een innovatieve volwaardige landelijke MEE - onderneming.
De Functie
- De verdere concretisering van de koers en richting van MEE NL.
- Het zien van de maatschappelijke ontwikkelingen, vraagstukken en trends, benutten van de kansen om de dienstverlening in Nederland aan mensen met een beperking uit te bouwen en deze vertalen naar concrete plannen en projecten. Je bent de aanjager om integraal en levensbreed werken in de markt op de kaart te zetten.
- Het binnenhalen van projecten, bedenken van nieuwe ideeën, aanbieden van nieuwe diensten en produkten en passende, innovatieve en zichtbaar succesvolle maatwerkoplossingen. Daarmee realiseer je een stijgende omzet. Je voert acquisitiegesprekken en zet deze leads door naar het team. Je schrijft winnende offertes en aanbestedingen en je werft fondsen voor innovaties en creatieve ideeën.
- Het voeren van de zakelijke lobby voor het verwerven van opdrachten en waar mogelijk al afspraken maken over het gezamenlijk, decentraal uitvoeren door de MEE - organisaties van die opdrachten.
- De vertegenwoordiging en lobby naar de landelijke politiek en naar belangenorganisaties van de doelgroep. Je onderhoudt en vergroot het netwerk van overheden, samenwerkingspartners en andere partijen waar MEE NL duurzaam mee samenwerkt. Je zorgt voor draagvlak bij netwerkpartners, samenwerkingspartijen, concullega's en leden.
- Het bieden van structurele oplossingen en een hoger rendement voor elke euro die wordt geïnvesteerd door financiers zoals overheden en andere partijen om de maatschappelijke kosten van het tekort aan inclusie terug te dringen.
- Het bieden van een goede start aan leden van MEE NL en hun achterban om binnen hun eigen mogelijkheden bij te dragen aan de inclusiviteit van de Nederlandse samenleving. Hierbij ben je dienstbaar aan de leden, je faciliteert hen en zorgt ervoor dat opdrachten op lokaal niveau kunnen worden uitgevoerd. Je maakt gebruik van de kennis en expertise van de lokale leden. Je laat de samenwerkingspartners beter functioneren doordat je concrete praktische ideeën aanreikt ten behoeve van hun dienstverlening. Je biedt de leden ruimte om lokaal te excelleren door gebruik te maken van de kracht van het collectief.
- De ondersteuning van het bestuur en de voorbereiding en uitvoering van bestuursbesluiten.
- Het dagelijks leidinggeven aan de medewerkers van de coöperatie.
Het Profiel
We zoeken naar de kandidaat die denkt in kansen en mogelijkheden. Hoe kun jij aantonen dat je:
- Past in deze pioniersrol die in ontwikkeling is en waarbij het uiteindelijke doel redelijk onzeker is?
- Een creatieve, realistische en maatschappelijk ondernemer bent die in het sociaal domein effectief doelen haalt, vernieuwingen realiseert en produkten en diensten verkoopt?
- Degene bent die nieuw elan komt brengen en de bestuurders van de MEE organisaties meeneemt in deze verandering?
- Een netwerker pur sang bent die soepel kan schakelen in dit politiek/bestuurlijke veld?
- Zoveel overtuigingskracht hebt dat je zonder formele positie wel invloed en, als het nodig is, macht kan uitoefenen?
- Overkoepelend kan denken maar wel oog hebt voor de lokale diversiteit en mogelijke belangentegenstellingen?
- In verbinding durft door te pakken, dus hard op de inhoud, zacht in de relatie?
- Snapt wat deze rol, als directeur van een coöperatie, inhoudt?
- In staat bent om, met gevoel voor verhoudingen, het consensusmodel om te buigen naar een besluitvaardig model?
- Zowel in- als extern de samenwerking opzoekt?
- Voldoende senioriteit en bestuurlijke sensitiviteit voor deze functie hebt?
Aanbod en procedure
Het salaris bedraagt conform inschaling in bezoldingsklasse C maximaal
€ 112.835,= bruto per jaar op basis van een fulltime aanstelling. MEE NL biedt een passend secundair arbeidsvoorwaardenpakket. De directeur van MEE NL krijgt een aanstelling van 3 jaar. Waarom je belangstelling hebt zien we graag via onze website: www.bosmanvos.nl/vacatures. Reacties zijn welkom t/m 1 oktober. De intakegesprekken bij ons bureau worden op 7, 8, 9 en 12 oktober gevoerd. De gesprekken bij MEE NL vinden plaats op 19, 23 en 26 oktober. Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure. De procedure wordt begeleid door Ingrid Venekamp. Mocht je naar aanleiding van dit profiel aanvullende vragen hebben over deze functie kun je bellen met ons secretariaat van ons bureau (070-3072980). Zij stellen je in verbinding met één van de leden van de selectiecommissie. Aan de kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek met de selectiecommissie, sturen we een documentatiepakket toe.