Twee Leden Raad van Toezicht i.o (Amsterdam)
Organisatie
De afgelopen jaren heeft Doras ingezet op integrale, outreachende en activerende aanpak van haar dienstverlening, de ontwikkeling van haar medewerkers en het verstevigen van haar positie. In het huidige klimaat van decentralisaties, veranderende wet- en regelgeving en subsidiestromen staat ook Doras voor de uitdaging om zich continu en steeds opnieuw strategisch te positioneren en profileren. Dit doet ze o.a. door te ondernemen, de samenwerking met diverse externe partners te intensiveren, allianties te sluiten, scherp te zijn op aanbestedingen, oog te hebben voor nieuwe kansen die deze tijd met zich meebrengt en deze op innovatieve wijze te verzilveren. Zo heeft Doras recent een nieuwe stichting (Doras Dienstverlening) voor schuldhulpverlening voor ondernemers opgericht.
Doras hanteert als besturingsfilosofie nu nog het model van 'bestuur op afstand'. Ze gaat komende maanden de transitie maken naar het Raad van Toezicht model. Conform het rooster van aftreden treedt de huidige bestuursvoorzitter af en één van de leden is in de gemeenteraad benoemd. Om de toekomstige raad te completeren zoeken we twee toezichthouders voor Doras.
De Functie
De onderwerpen waarop de raad toezicht houdt zijn onder andere:
- ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van de strategie;
- de bedrijfsvoering van de organisatie;
- het werkklimaat en de kwaliteit van het vertegenwoordigend overleg;
- het functioneren van de bestuurder;
- belangrijke externe marktontwikkelingen en innovaties;
- het relatiepatroon met de belangrijkste stakeholders en de externe reputatie;
- de statutair voorgeschreven taken.De raad komt gemiddeld zes keer per jaar bij elkaar.
Van deze twee nieuwe leden wordt verwacht dat zij invulling geven aan deze portefeuilles:
- Transitie sociaal domein: het zijn turbulente tijden in deze sector. De verschuiving van de AWBZ naar de WMO, de participatiewet, de decentralisatie van de jeugdzorg, alles verandert. Daarom zoeken we een lid dat veel kennis heeft over deze diverse transities in het sociaal domein.
- Politiek/bestuurlijk: een groot deel van de subsidiestromen van Doras komt van de gemeente. Met het opheffen van de deelgemeenten en de grootschalige reorganisatie van de gemeentelijke overheid verandert het speelveld. Het is noodzakelijk dat de Raad van Toezicht wordt uitgebreid met iemand die gepokt en gemazeld is in het politiek/bestuurlijke veld.
Het Profiel
Zoals hierboven genoemd zoeken we leden met:
- kennis van en ervaring met de transities in het sociaal domein; dit lid moet vernieuwend kunnen denken, ondernemerschap uitdragen en innovatief en pragmatisch zijn. Van het lid dat kennis heeft van de transities in het sociaal domein verwachten we dat deze actief is in zijn/haar loopbaan. Gezien de mogelijke belangenverstrengeling hoeft bij dit lid geen sprake te zijn van regionale binding, affiniteit met Amsterdam noord natuurlijk wel.
- politiek/bestuurlijke expertise en ervaring met de (gemeentelijke) overheid: we geven de voorkeur aan iemand die momenteel geen actieve binding heeft met een politieke partij. Een voormalige burgemeester past prima in dit profiel. Voor deze rol zijn deze vaardigheden en eigenschappen onontbeerlijk: strategisch sterk, analytisch, verbindend, organisatie sensitief en procesgevoelig.
De twee nieuwe leden dienen over de volgende competenties te beschikken:
- affiniteit met de doelstelling van Doras;
- betrokkenheid met het maatschappelijk middenveld in het algemeen en vernieuwing en innovatie in de brede maatschappelijke dienstverlening in het bijzonder;
- algemene bestuurlijke kwaliteiten;
- een juiste balans tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand;
- het vermogen en de attitude om de bestuurder met raad en als klankbord terzijde te staan en om het beleid van de stichting en het functioneren van de bestuurder te toetsen;
- het vermogen om advies en toezicht in teamverband uit te kunnen oefenen;
- in staat om op inspirerende wijze, gericht op samenwerking en verbinding, een aandeel te leveren in de raad én met behoud van de relatie kritische kanttekeningen te plaatsen;
- verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling;
- een brede maatschappelijke oriëntatie;
- inzicht in de eisen die kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit aan een organisatie als Doras stellen.
Aanbod en procedure
De termijn om op deze positie te reageren sluit op 17 september 2014.
De intakegesprekken bij ons bureau in Rijswijk vinden plaats in de week van 29 september en 6 oktober.
De gesprekken bij Doras vinden plaatsen in de tweede helft van oktober.
Deze gesprekken worden begeleid door ons bureau, in de persoon van Ingrid Venekamp. Bij haar kunt u meer informatie opvragen.
Het is de intentie van de raad om de benoemingsprocedure dit jaar af te ronden. Wij lezen graag terug waarom u één van deze nevenfuncties wilt vervullen, voor welke portefeuille u opteert, wat uw specifieke bijdrage is aan één of meer van de eerder genoemde thema's, of u ervaring heeft als toezichthouder, of u momenteel actief bent in uw loopbaan en wat uw regionale binding is.