ingrid
  • Moet u door de invoering van de Wtza een Raad van Toezicht instellen?

Moet u door de invoering van de Wtza een Raad van Toezicht instellen?

In de Wtza is bepaald dat iedere zorgorganisatie met 10 of meer zorgverleners en eerstelijnszorginstellingen met meer dan 25 zorgverleners een Raad van Toezicht moet instellen. Het kan zijn dat uw organisatie hier komende tijd ook aan moet gaan voldoen.

Recent hebben we voor een eerstelijns zorg organisatie een voorzitter van de RvC mogen bemiddelen. Interessant was dat de directeur-bestuurder en een delegatie van de aangesloten huisartsen het in eerste instantie een ‘moetje’ vonden. Toen ze zich gingen verdiepen in de materie en zagen wat een RvC of RvT kan betekenen, veranderde het moeten in een – eerst nog schoorvoetend – willen. Een heldere governance structuur geeft duidelijkheid en rust. En een RvT kan sparren met de directeur-bestuurder, kritisch meedenken, goede vragen stellen over toekomstplannen, indien gevraagd adviseren over specifieke thema’s, steunend zijn als dat nodig is en het netwerk ter beschikking stellen.

LinkedIn ad Raad van Toezicht 1De volgende vraag die zich aandiende was het wel of niet inschakelen van een bureau. Deze organisatie heeft ons gevraagd om hen te ondersteunen bij de werving van een voorzitter. Ze hebben gemerkt dat het toegevoegde waarde heeft als een adviseur interviews houdt en aan de hand daarvan een wervingsprofiel opstelt. De werving en eerste voorselectie konden ze helemaal uit handen geven; dat gold ook voor de organisatie van de gesprekken. Dat is zeker voor kleine organisatie een groot voordeel. Bij de gespreksronde was het interessant om te discussiëren welke kandidaat de meeste waarde zou toevoegen; uiteindelijk is iemand benoemd die waarschijnlijk niet uit het eigen netwerk gekomen zou zijn.

 

Hebt u behoefte aan ondersteuning bij de werving van één of meerdere leden voor de Raad van Toezicht?
We gaan graag met u in gesprek.

Terug naar het overzicht

Deel deze pagina in uw netwerk

Wat we schrijven …

Minisymposium Rijnlands organiseren

Ter gelegenheid van het verschijnen van mijn nieuwe boek “Van wie is de gebarsten WC-tegel? Organiseren op basis van eigenaarschap” organiseerde Bosman & Vos een…

Watze met & teken